Wilbert kookt in Forum speltrisotto
Vlak voor de kerst kookt Wilbert van der Kamp in het Groninger Forum met Groninger producten om inspiratie te geven voor een lokaal kerstdiner. Landgoud is zaterdag 21 december 2024 aanwezig van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig. Het recept van Wilbert en de ingrediënten voor de speltrisotto staat hieronder.
Speltrisotto - 40 minuten - niet glutenvrij, wel geschikt voor mensen met glutenintolerantie als je de spelt van Landgoud gebruikt
De geslepen spelt van Landgoud is echt geweldig om in huis te hebben. Om risotto mee te maken, maar ook gewoon om de gekookte spelt door een salade te gebruiken. ‘s Winters als risotto, ‘s zomers door de salade!
Ingrediënten:
1 ui
3 tenen knoflook
150 gram geraspte oude kaas
Olijfolie
1 liter bouillon (2 bouillonblokjes, of maak de bouillon zelf!)
300 gram geslepen spelt
Een restje witte wijn
Groenten naar keuze
Bereiding:
-
Breng de bouillon in een pan aan de kook. Zet een andere, brede pan klaar voor de risotto.
-
Pel de ui en snijd de ui doormidden. Snijd in dunne reepjes.
-
Pel de knoflook en snijd in kleine stukjes.
-
Fruit de ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie in de brede pan.
-
Voeg de geslepen spelt toe en blijf roeren op middelhoog vuur.
-
Giet de witte wijn erbij en laat de wijn wegkoken. Zet het vuur laag.
-
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe, zoals je dat ook bij risotto doet.
-
Als de spelt beetgaar is zet je het vuur uit. Doe een laatste scheut bouillon bij de risotto en doe de kaas erbij. Roer door en doe een deksel op de pan. Laat 5 minuten staan, doe er een scheut olijfolie door en breng op smaak met peper en zout.
Om de risotto een wat andere smaak te geven kan je variëren met het soort kaas, maar bijvoorbeeld ook erwtjes, bonen of andere groenten toevoegen.